Voedsel

Vandaag las ik een bericht van de NOS: steeds meer mensen afhankelijk van de voedselbank in Texas. Volgens de nieuwssite was er een voedseltekort door recente corona uitbraken in de Amerikaanse staat.

Hè?

Ik denk dat er hele andere redenen zijn waarom deze mensen geen eten meer kunnen kopen. Het gaat in Amerika economisch al slecht sinds de bankencrisis in 2008. Veel mensen en bedrijven houden hun hoofd maar net boven water. De lockdowns en andere maatregelen hebben bedrijven de afgrond in gedreven met als gevolg dat er veel werklozen bij zijn gekomen het afgelopen anderhalf jaar. Bovendien is sinds kort de staatssteun voor mensen die hun huur of hypotheek niet meer konden betalen gestopt. Dit alles bij elkaar leidt tot meer mensen die het financieel niet meer kunnen bolwerken en dus een beroep gaan doen op voorzieningen als voedselbanken.

En deze situatie gaat nog meer mensen treffen. De centrale banken hebben namelijk veel geld bijgedrukt de afgelopen tijd. Hierdoor wordt het geld minder waard en ontstaat inflatie. Dit is nu al te zien in de prijzen voor grondstoffen en halffabricaten. Uiteindelijk worden de eindproducten dan natuurlijk ook duurder. De lonen stijgen echter niet, dus de koopkracht daalt. Mensen die al amper konden rondkomen, krijgen als eerste groep problemen.

Er bestaat een kans dat de inflatie niet meer te stoppen is, het wordt hyperinflatie. En dan krijgt iedereen te maken met de gevolgen.

Misschien gaat de overheid dan ‘oplossingen’ aanbieden in de vorm van bijvoorbeeld het distribueren van voedsel (‘bonnen’), het kwijtschelden van schulden (hypotheken) met daaraan allerlei verplichtingen (geen bezit meer, terug huren) of het instellen van een basisinkomen met voorwaarden (vaccinatie?) daaraan hangend.

Vreemde, zorgelijke tijden…

Maar wel weer tekenend dat de rij voor de voedselbank in Texas uit louter auto’s bestond. Dus dat een auto qua het vervullen van eerste levensbehoeften voor voedsel gaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s