Made in China

Ons zoontje had bij de kringloopwinkel wat autootjes uitgezocht. We bekeken ze thuis wat beter. En wat viel op? Op de onderkant van de autootjes stond waar ze gemaakt waren: made in West-Germany, Engeland, France en Holland. Op geen enkel autootje stond ‘made in China’.

De autootjes zijn gemaakt in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, in Europa dus. Vlak daarna zijn bedrijven begonnen hun productie te verplaatsen naar lage lonenlanden, vooral naar China. Dit was, ondanks de hogere vervoerkosten, voordeliger. Bovendien was de kwaliteit niet meer belangrijk, spullen hoefden juist niet lang mee te gaan. Zo werd de wegwerp- en consumptiemaatschappij geboren. En de grote plasticvervuiling ingezet.

Tegenwoordig worden ook hoogwaardige producten (chips, medische apparatuur, schepen, auto’s) buiten de westerse wereld gemaakt.

Het lijkt me dat wij (Europa) hiermee heel kwetsbaar geworden zijn. Er is niet veel voor nodig om de aanvoer te laten stoppen. Een gestrand schip in het Suez-kanaal, wat onenigheid tussen landen? Of een boycot om wat voor reden dan ook? En het materiële leven in Europa ligt op zijn gat.

Hoe ‘wapen’ je je hier nu tegen. Tot sommige bedrijven is deze kwetsbaarheid intussen doorgedrongen. Steeds meer productieprocessen verlopen geautomatiseerd waardoor de loonkosten laag zijn. Daardoor wordt het weer interessant regionaal te gaan produceren.

Maar voor ons als consument geldt vooral dat je je moet afvragen of we al die spullen wel nodig hebben. Wij maken ons leven kwetsbaar als we afhankelijk zijn van allerlei apparaten.

En ons zoontje is intussen erg blij met zijn stevige autootjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s