Eindejaarskriebels

December met Sinterklaas en Kerst komt er aan. De winkels hebben gezelligheid, lekker thuis zijn en knusheid handig gekoppeld aan het geven van cadeaus. Met in de laatste twee maanden van het jaar tal van ‘aanbiedingen’: black friday, cyber monday, stapelkortingen. In de twee laatste maanden van het jaar zijn de verleidingen om te kopen groot.

Hoe weersta je die verleidingen en wat kun je dan geven?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je geen of minder cadeaus zou willen geven in december. Vanwege duurzaamheid, minder spullen willen hebben of omdat de financiën het niet toelaten.

Wij vieren bijvoorbeeld geen Sinterklaas, omdat we niet willen liegen, niet willen kopen, het materialistisch is en het veel spanning oproept bij kinderen. Dan is het best lastig als kinderen hun schoencadeaus laten zien en als op school naar het Sinterklaasjournaal wordt gekeken. Gelukkig vinden onze kinderen dat ze al genoeg hebben en is het geen probleem dat wij het niet vieren.

Wel vieren wij met kerst de terugkeer van het licht. Met een kerstboom en lichtjes. We zijn meer binnen dan in de zomer, het is vroeg donker. Daarom maken we het huis gezellig. De winterperiode is er één van rust, kijk maar naar de natuur. We doen spelletjes, praten met elkaar, lezen voor, besteden tijd aan het eten, dekken de tafel mooi, reflecteren en kijken vooruit. Het jaar is immers bijna ten einde. Een winterwandeling met daarna warme chocolademelk maakt deze periode extra bijzonder. Warmte en licht in huis komen uit de mensen die er wonen, cadeaus dragen niet bij aan de sfeer.

Wil je wel iets geven?

Houd het klein, dus bijvoorbeeld met Sinterklaas pas in de laatste week schoen zetten, één gewild cadeau geven, tweedehands geven, iets nuttigs of een ervaring geven, iets gezonds geven in plaats van snoep, het cadeau extra mooi inpakken, een pakkend gedicht schrijven. Met een uitpakspel kun je er een hele gezellige avond van maken.

Vind je het het lastig de verleidingen om te kopen te weerstaan?

Maak een lijstje en koop dat alleen. Ben je bewust van de invloed van reclame. Laat je niet verleiden door aanbiedingen en koop geen onnodige prullen. Laat iedereen goed nadenken over wat ze willen hebben, vooral bij kinderen verandert dat wel eens. Bedenk ook zelf welk cadeau van toegevoegde waarde is voor je kind. Loop geen winkel binnen zonder doel en doe dit ook online.

Misschien wil je kind wat weggeven? Er zijn aan het einde van het jaar vaak inzamelacties voor kinderen die het niet zo breed hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s