Nieuws

Of ik onze zestienjarige wil helpen met zijn huiswerk, zes uur per week mijn onwillige elfjarige wil begeleiden met het schoolwerk, ‘even’ de tafel van vijf wil leren aan onze achtjarige, die als enige in de klas de toets niet gehaald heeft en waarom onze vijfjarige krast op zijn tekening. Het hoofd van mij en de kinderen zit vol, maar dan is er ook nog het Jeugdjournaal.

Tijdens het fruit eten op school wordt het Jeugdjournaal aangezet. En worden de kinderen geconfronteerd met onderwerpen waar zelfs volwassenen moeite mee hebben.

Corona, klimaatveranderingen, gestrande walvissen, honger, onthoofdingen, geweld.

Bescherm kinderen tegen nieuws waar ze geen invloed op hebben. Breng positief nieuws, wat gaat goed? Wat kun je zelf doen?

Want de verbanden zien en de beelden relativeren is voor kinderen moeilijk. Kinderen kunnen zich angstig, verdrietig en onveilig gaan voelen en een negatief wereldbeeld ontwikkelen.

De wereld van een kind is niet zo groot en dat hoeft ook niet. Ze hebben genoeg aan school en hun kleine mensen probleempjes. Ze zijn nieuwsgierig en de interesse voor ‘grote’ onderwerpen komt vanzelf. Maar laat ze dit zelf aangeven (ook op school) en dwing ze niet als ze er nog niet aan toe zijn.

Zorg voor een open sfeer in je gezin, alle onderwerpen zijn bespreekbaar. Zit je kind ergens mee? Help het door het onderwerp van alle kanten te belichten en in het juiste perspectief te plaatsen. Door er over te praten, vormt je kind een beeld en een mening en kan hij het onderwerp afsluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s