Klimaatverandering versus pandemie

Al jarenlang worden we gewaarschuwd voor de impact van ons menselijk handelen op het klimaat. Intussen worden de gevolgen ook in de westerse wereld zichtbaar. Alle alarmbellen zouden moeten afgaan, maar dit gebeurt niet. Waarom kan corona wel de wereld lamleggen en de klimaatveranderingen niet?

Misschien is de klimaatverandering te groot voor ons om te omvatten. We hebben dan het gevoel dat ons handelen toch geen verschil maakt. Toch is dat wel zo. Door de lockdowns in de steden, het stilleggen van fabrieken en vliegverkeer en thuis werken knapte de luchtkwaliteit enorm op. Intussen is bijna iedereen weer teruggevallen op het oude gedrag met bijbehorende slechte luchtkwaliteit. Waarom doen we dat? Gewoonte, laksheid, gemakzucht, desinteresse, korte termijn denken, egoïsme?

Veel mensen hebben luchtwegklachten. Die worden mede veroorzaakt door luchtvervuiling. Ook vroeggeboortes, miskramen en verminderde vruchtbaarheid worden met luchtvervuiling in verband gebracht. Mensen sterven gemiddeld twee jaar eerder door luchtvervuiling. Dit wordt blijkbaar algemeen geaccepteerd, er worden geen maatregelen genomen zoals bij de corona.

Waarom willen we controle op de verspreiding van een virus, eigenlijk onmogelijk, terwijl we de luchtkwaliteit met een paar aanpassingen wel kunnen beïnvloeden?

Er zijn ook overeenkomsten in de omgang met het coronavirus en de klimaatverandering. In beide gevallen lukt het de leiders van de landen in de wereld niet om gezamenlijke afspraken te maken. In plaats van oplossingen te zoeken, staan rivaliteit, nationalisme en eigen en economische belangen op de voorgrond. En waarschijnlijk is er een samenhang tussen luchtvervuiling en de verspreiding van het coronavirus. In gebieden met veel luchtvervuiling zijn veel coronabesmettingen. Door slechter immuunsysteem, veel binnen zijn in deze verstedelijkte gebieden?

We zijn het verleerd om met de natuur te leven, maar de natuur is onze eerste levensbehoefte. We vervuilen de planeet, putten haar uit, zonder de link te leggen met ons eigen voortbestaan. Ik denk dat we naast luchtvervuiling ook een pandemie zelf veroorzaken.

Het laten zien van verstrikte schildpadden en verhongerde ijsberen en het beschrijven van doemscenario’s heeft geen nut. Veel natuur- en milieuorganisaties leggen in hun publicaties de schuld bij de mens. Dat de mens voor een groot deel verantwoordelijk is, klopt dus wel, maar het is een negatieve benadering en een individu kan daar niets mee.

Wat dan? Wat kun je zelf doen?

Begin klein en begin bij jezelf. Een groene tuin, een boom planten, de auto laten staan, dichtbij op vakantie, wat zwerfafval oprapen, bewegen, water drinken, minder dierlijke producten eten, lokaal kopen, alleen spullen hebben die je gebruikt, onverpakt kopen, geen wegwerpartikelen kopen…

Steeds meer mensen willen de vervuiling verminderen of stoppen. Er zijn mooie initiatieven, zowel van individuen als bedrijven. Maar het is niet makkelijk en geen gemeengoed. En dat is wat er zou moeten veranderen.

De overheid kan hierbij helpen door duurzame alternatieven goedkoper, mogelijk en voor iedereen toegankelijk maken. Door voorlichting en adviezen te geven, duurzaamheid te eisen, vervuiling te ontmoedigen. Door vliegvakanties duurder maken, te investeren in duurzame energie en vervoersmiddelen. Door minder te importeren uit verre landen en meer in Europa duurzaam te produceren. Door plastic en andere artikelen voor eenmalig gebruik te verbieden.

We kunnen beter afstand doen van de industriële samenleving en investeren in natuurherstel en echte duurzaamheid. De hele wereld moet hierin samenwerken en alle andere belangen loslaten. Het is essentieel voor de toekomst van de mens. Het is geen lange termijn meer, de klimaatveranderingen raken ons nu al.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s