Sportwereld

Met verbazing kijk ik naar de (top)sportwereld: de intimidatie van de turnsters en het kost wat kost willen organiseren van wedstrijden in het voetbal, wielrennen in de coronatijd, anorexia. Moeten we ons niet eens afvragen wat topsport kost en wat het oplevert?

Wat is sport? Volgens het woordenboek: allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden.

De hierboven bedoelde sport is goed voor je. Bewegen is prima. Bij onze dagelijkse bezigheden bewegen we te weinig. Sporten is daarom eigenlijk noodzaak in onze maatschappij. Voor kinderen tot en met ouderen.

Hoe is wedstrijdsport ontstaan? De jagers-verzamelaars kenden geen competitie. Zij speelden vanwege het plezier in het spel.

De samenleving veranderde: met de landbouw kwam er bezit. Dat moest verdedigd worden en er kwamen legers. De soldaten oefenden in vredestijd voor het geval er oorlog kwam. Zo ontstond competitie.

Tijdens de industriële revolutie is sport zoals we die nu kennen ontstaan, met wedstrijden die massaal gevolgd konden worden door het ‘gewone volk’. Dit was vermaak na het saaie, zware werk in de fabrieken en hield de mannen rustig.

Maar wat is het geworden? Topsporters zijn levende reclame. Soort slaven, die moeten uitvoeren wat hun baas hen opdraagt. Soms nog kinderen. Vaak staan ze onder grote druk.

Zijn sporters een goed voorbeeld? Bedrog, drugsgebruik, dwang, doping, omkopen, agressie, intimidatie, machtsmisbruik, risico’s nemen, anorexia, ten koste van anderen, geen eigen inbreng en individualisme? En na hun carrière het ‘zwarte gat’: geen voldoening meer kunnen vinden, hoogtepunt al gehad hebben, psychische en lichamelijke problemen.

In de media is geen kritisch geluid te horen. Topsporters worden op handen gedragen door sportverslaggevers, op een voetstuk geplaatst, om er na bijvoorbeeld toegegeven dopinggebruik of mindere prestaties weer afgegooid te worden.

Ook duurzaamheid is ver te zoeken in wedstrijdsport: verplaatsingen per auto en vliegtuig, media en supporters die meereizen en materiaal dat maar eenmaal gebruikt wordt.

Topsport mag gereorganiseerd, heroverwogen, verduurzaamd en genormaliseerd worden. Het mag allemaal wel wat minder. En dan bijvoorbeeld meer aandacht en geld voor buiten spelen, speelplekken voor kinderen, bewegen, fietsvriendelijke steden.

Want: sporten is geweldig. De flow, snelheid, kracht en techniek. Goed voor lichaam en geest.

Sport is spelen, zonder dwang, druk, agressie en competitie. Elkaar uitdagen om beter te worden, iets nieuws te proberen, het komt uit jezelf. Plezier hebben. Dit geldt zeker voor kinderen: laat ze buiten spelen, lopen, fietsen, rennen, springen en dansen. Spontaan, zonder opgelegde oefeningen of regels. Die maken ze zelf wel. En geef zelf het goede voorbeeld: bewegen krijg je van huis uit mee.