Internet

Wij leven in een gecompliceerde wereld. Per dag komt er zoveel informatie op ons af als een mens in de oertijd niet in zijn hele leven te verwerken kreeg.

Hoe reguleer je de hoeveelheid informatie die je binnenkrijgt en hoe leer je je kinderen ermee omgaan?

Check maar één keer per dag de mail, social media en het ‘nieuws’. Of volg het nieuws helemaal niet. Onze elfjarige wil bijvoorbeeld niet naar het Jeugdjournaal kijken, omdat de onderwerpen vaak zwaar zijn en hij er niks aan kan veranderen. Daar wordt hij verdrietig van.

Ben selectief in het aansluiten bij de verschillende social media netwerken, kies er één of doe er helemaal niet aan mee. Aan de andere kant moet je niet ‘onder een steen’ gaan liggen. Hou dus een beetje in de gaten wat er allemaal is, zodat je bijvoorbeeld je puber kan blijven volgen.

Vorm je mening over zaken die jij belangrijk vindt door er over na te denken, te lezen en verschillende betrouwbare bronnen (ook alternatieve) te raadplegen. Leer je kinderen waar ze die informatie kunnen vinden en dat er ook nepnieuws en -informatie is. Leer ze hoe ze het onderscheid kunnen maken.

Bespreek belangrijke onderwerpen in je gezin en laat ieder zijn of haar (onderbouwde) mening vormen. Iedereen mag zijn eigen mening hebben, je kraakt de ander niet af, je kwetst niemand. Je gezin is de veilige oefenplek. Zo leer je kinderen kritisch en onafhankelijk denken.

Leer ze hun grenzen aangeven zowel ‘in het echt’ als online.

Maak ze bewust van de invloed van reclame, mode en rages.

Hoop dat de school ook aandacht besteedt aan mediawijsheid. Helaas doen nog niet alle scholen dit, terwijl ik denk dat dit één van de belangrijkste vaardigheden van nu is.

En het belangrijkste: geef zelf het goede voorbeeld.