Failliet

Er zijn sinds de coronacrisis meer faillissementen. Logisch, maar het valt op dat de betreffende bedrijven al na een paar weken met tegenvallende omzet failliet gaan. Dat betekent dat het met deze bedrijven waarschijnlijk al langere tijd niet goed ging en de coronacrisis het laatste zetje was.

Is er meer aan de hand dan alleen de coronacrisis?

Misschien zijn deze bedrijven niet meer nodig? Hebben ze zich niet voldoende aangepast? Of maken of leveren ze spullen of diensten die niet zo noodzakelijk blijken te zijn?

Is het dan erg dat deze bedrijven omvallen?

Ik denk van niet. Omdat dit kansen zijn om te veranderen, een omslag te maken.

Van een steeds meer-meer-meer economie naar een circulaire, van wegwerp naar kwaliteit met reparatie mogelijkheden, van plastic naar afbreekbaar, van olie naar water en zon, van bezit naar delen, van kunstmatig naar natuurlijk, van ver weg naar dichtbij, van korte naar lange termijn, van individueel naar samen.

En ook: fijn, zinvol werk, waar je zelf verantwoordelijk bent, beslissingen op sociocratische basis genomen worden, waar je zo mogelijk thuis werkt, gebruik makend van de huidige communicatiemiddelen, met minder reistijd en minder stress.