En hierna?

Laat de coronacrisis zien in wat voor luchtbel we leven? En zal het onze wereld veranderen?

Vaste gegevens, zoals school, opvang, werk hebben, aanwezig zijn van voldoende medicijnen en zorg, op bezoek gaan en reizen. Het is ineens allemaal anders. Onze wereld die zo maakbaar en controleerbaar leek, is aan het instorten. De fundamenten blijken niet goed.

De sportwereld, vliegen en reizen, het is niet meer belangrijk. Sterker nog: door de globalisering kon het virus zich razendsnel verspreiden.

Met veel bedrijven (uit de ‘oude’ economie) gaat het niet goed. Ze hebben weinig reserves en komen in de problemen. Verder zien we hoeveel vervuiling ze veroorzaken nu er minder geproduceerd, verplaatst en gevlogen wordt.

Aan de andere kant blijkt dat te weinig aandacht is gegaan naar bijvoorbeeld de zorg, medische apparatuur, beschermingsmiddelen en medicijnen en dat we niet zijn voorbereid op een ramp.

Doordat veel op één plek (lees China) wordt geproduceerd, ontstaan tekorten als die fabrieken stilvallen. De innovatieve, flexibele en creatieve bedrijven (‘nieuwe’ economie) die bijvoorbeeld hun productie of dienstverlening kunnen omzetten, thuiswerkers faciliteren en scholen ondersteunen komen juist tot bloei.

Ik hoop dat er een collectief besef onstaat dat er grote veranderingen nodig zijn in onze leefwijze. Onze ongezonde verhouding met de aarde (weggooimaatschappij, vervuiling, slechte huisvesting en hygiëne op veel plaatsen, overbevolking) gaat hopelijk terug naar de natuurlijke samenwerking die er ooit was. Het huidige systeem voldoet hier niet aan.