Minder afval

Wij willen minder afval produceren vanwege de impact op het milieu. Maar vanaf 1 januari gaan wij, naast het vastrecht voor afvalverwerking, betalen voor elke lediging van de PMD en GFT-bak. Een extra stimulans.

Wat ga ik doen om (nog) minder PMD-afval te produceren?

Alleen nog boerderijmelk en -yoghurt kopen (in statiegeldflessen).

Al ons brood zelf bakken.

Roomboter in papier verpakt in plaats van kuipjes.

Groente en fruit voor 100 procent onverpakt kopen (lastig met bio).

Noten onverpakt kopen (eigen bakje).

Houten of afbreekbare tandenborstels zoeken.

Flos en tandpasta in glazen pot.

Wat doen we al?

Bijvoorbeeld olijfolie, agavesiroop in glazen flessen kopen.

Waspoeder in kartonnen doos.

Water, ‘bonen’koffie en thee drinken.

Katten- en hondenvoer in bulk kopen.

Meel en gist in bulk kopen bij de molen.

Deozeep gebruiken in plaats van rollers.

Handen wassen met een blok zeep.

Haren wassen (af en toe) met Aleppozeep.

RVS drinkbekers en broodtrommels voor onderweg.

Schoonmaken met groene zeep, azijn, soda en baking soda.

Zo weinig mogelijk kopen en als we toch iets nodig hebben, kijken of we het tweedehands kunnen kopen.

Dit is wat wij doen, bewust. Boodschappen doen en eten klaarmaken kost ons tijd en moeite. Dit kun je niet van iedereen verwachten. Als we daadwerkelijk willen dat iedereen minder afval gaat produceren, ligt er een taak bij de verkopers (lees: de supermarkten). Hopelijk gaan ze dit (verder dan het voor de vorm aanbieden van broodzakken en fruitnetjes) oppakken.

Helaas hebben de winkels (nog) geen belang bij het reduceren van afval. Niet zij, maar de consument moet het opruimen en betalen. Alleen als wij, de consumenten, om minder verpakkingen zouden vragen, komen ze in beweging. Steeds meer mensen doen dit al en dat is een positieve ontwikkeling!

Voor de overheid heeft minder afval geen prioriteit: in veel gemeentes is afvalverwerking een handige melkkoe.

P.s. In onze gemeente wordt het afval ‘te goed’ gescheiden. Het quotum (aantal ton afval) dat was afgesproken met de afvalverwerker werd niet gehaald. Daarom werden de kosten voor de afvalverwerking te hoog en moet nu voor elke lediging betaald worden. De gemeente zit dus niet te wachten op ‘afvalloze’ mensen.