Consuminderkerst

In december lijkt het wel of iedereen aan het hamsteren slaat. Het is drukker dan normaal in de winkels en de boodschappenkarren zijn voller. Ook wordt geld uitgegeven aan kerstversieringen, kerstbomen, cadeaus en lampjes.

Waarom?

Het is koud en nat buiten, de dagen zijn kort, je bent vaak binnen. Eigenlijk verlang je naar de lente (vandaar ook de kerstboom, je haalt buiten naar binnen). We proberen deze tijd zo aangenaam mogelijk te maken met lampjes, eten en door meer te kopen dan in andere maanden. Het moet er allemaal ‘gezellig’ uitzien, terwijl er door het vele binnenzitten juist irritaties ontstaan tussen je huisgenoten. Door ‘gezelligheid’ te kopen probeer je het vervelende gevoel kwijt te raken.

Maar gezelligheid is niet te koop, hoe zorg je dan voor een fijne decembermaand?

Kerstlampjes vind ik erg gezellig nu het zo vroeg donker is. Je hebt er met ledlampjes. ’s Avonds kaarsen aansteken geeft een mooie sfeer. Een kerstboom hebben wij niet. Een ‘nep’boom is duurzaam, maar wel van plastic. Een kerstboom zet je binnen vanwege de geur en de natuur. Daar past een kunststof boom niet bij. Een echte boom vind ik niet duurzaam.

Eerste kerstdag vieren we met onze familie. Iedereen neemt iets lekkers mee voor het kerstdiner. Het is de enige dag in het jaar dat we allemaal bij elkaar komen. Dat is bijzonder en ons cadeau aan elkaar.

Dus: lekker bijpraten, spelende kinderen, voldoende eten en daarna met een fijn gevoel weer naar huis.

Verder zitten we in december niet te veel binnen. Regen, kou en natte sneeuw voelen en daarna warme chocolademelk drinken. Een lichtjestocht in het donker is spannend voor de kinderen. Of we zoeken een levende kerststal op. De grotere kinderen mogen extra sporten. En in plaats van kerstcadeaus geven we liever een ervaring: naar een show met de trein, een keertje schaatsen of naar een trampolinepark.

En in januari komt het licht weer terug!