Sinterklaas

Wij vieren geen Sinterklaas, maar houden een winterfeestje in december (zonnewende, lichtjesfeest).

Het lange, spannende wachten op een cadeautje dat een dag later vergeten is, maakt het niet gezellig hier thuis. We willen ook niet liegen en (onzin)cadeautjes (nog meer spullen!) en snoep kopen. En al helemaal deze boodschap niet meegeven: je krijgt alleen een cadeau als je lief ben geweest!

De scholen doen wel mee. Onze kinderen weten dat het een verhaal is. Onze school heeft na Sinterklaas geen cadeautjes ‘showen’ in de jongste groepen. Dat vond ik vroeger al oneerlijk: waarom heeft onze buurjongen een groter cadeau dan ik? Is hij dan liever dan ik? Nu helemaal met de kinderen die vanwege hun afkomst, geloof of zoals wij geen sinterklaas vieren.

Bij ons winterfeest krijgt iedereen een cadeautje dat ze echt graag willen. Verder een gezellige wintertijd met kaarsjes aan, warme chocolademelk en aandacht voor elkaar.

Hierbij wat tips: houd het feest klein, laat je kinderen geen wekenlang spanning opbouwen (door naar het Sinterklaasjournaal te kijken, intocht enz.). Doe je mee met het ‘spel’ of vertel je dat het een verhaal is? En hoe ver ga je: wanneer vertel je het ‘geheim’ als je kind met vragen komt?

Wij vinden een fijne, gezellige wintertijd belangrijker dan cadeaus. En dat willen we onze kinderen meegeven.