Bevallen

Ik heb vier kinderen gekregen en elke zwangerschap en bevalling was anders.

De bevalling van mijn eerste kind was traumatisch onder andere door een weeënstorm en vacuumverlossing. Maar deze bevalling heeft er voor gezorgd dat de andere drie fijn en mooi waren, omdat ik nu wist wat ik wel en niet prettig vond.

De tweede en derde bevalling waren thuis. Fijne, rustige en korte (vier en twee uur) bevallingen ook al was onze zoon een sterrenkijkertje en onze dochter bijna vijf kilo. Wij lieten onze andere kinderen thuis, zodat ze erbij konden zijn als ze dat wilden. In de praktijk sliepen ze door bijna alles heen (😀). Er was een vertrouwde (en heel erg lieve!) oppas bij ons om de kinderen op te vangen.

De vierde bevalling was een ingeleide in het ziekenhuis. Hetzelfde ziekenhuis als tien jaar daarvoor, maar wat een verschil. Er werd geluisterd en rekening gehouden met onze wensen. Na de geboorte werden we zeker een uur alleen gelaten. Daarna werd onze zoon pas nagekeken en aangekleed.

Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is dat je zelf de controle over je bevalling moet houden. Ik maakte een geboorteplan en besprak dat met de verloskundige. Bijvoorbeeld: laat me zoveel mogelijk met rust, persen op een baarkruk en na de bevalling wil ik mijn kindje een tijd bij me houden en daarna pas wegen, nakijken en aankleden. Tijdens de tweede zwangerschap heb ik het boek ‘Veilig bevallen’ gelezen. In dit boek staan veel bruikbare tips. Op http://www.kiind.nl staan tips en bevallingsverhalen.

Door over de bevalling na te denken en aan te geven wat jij prettig vindt, hou je de controle. Blijf wel flexibel, een bevalling kan anders lopen dan je gedacht had. De gezondheid van jou en je kindje gaan natuurlijk voor alles. Geef steeds aan wat jij prettig vindt en pas je aan als het anders loopt. Ik wilde bij ons vierde kindje bijvoorbeeld graag op de baarkruk bevallen. Maar toen ik ging persen, lukte het niet. Uiteindelijk heb ik hem er op mijn zij uitgeperst.

Maar het allerbelangrijkste: neem alle tijd en rust en geniet van je kindje als het geboren is.

Geboorteplan:

Waar wil je het liefst bevallen?

Wie zijn erbij?

Wat regel je voor je andere kinderen?

Hoe weeën opvangen?

Bewegingsvrijheid

Pershouding

Pijnbestrijding

Na de geboorte?