De klok

Onze kinderen hebben moeite met het leren van de klok. Misschien omdat tijd eigenlijk een abstract begrip is. Je kunt het moeilijk voelen. Ga maar na: als je moet wachten, lijkt elke minuut wel een uur te duren. Terwijl een uur zo voorbij is als je lekker met je vriendjes aan het spelen bent.

Je biologische klok verandert met de seizoenen. In de zomer heb je bijvoorbeeld minder slaap nodig dan in de donkere wintermaanden. De andere klok past zich niet aan. Dus krijgen we nu in oktober steeds meer moeite met opstaan. Het is donker en de kinderen slapen nog vast. Dat is ook moeilijk te vatten: nu is het om 7.30 uur nog donker en een paar maanden geleden niet. Hoe kan het dan dezelfde tijd zijn? Vooral als je biologische klok andere signalen geeft. Je leert dus om niet naar je lichaam en gevoel te luisteren, maar volgt een andere tijd.

En dadelijk de overgang naar de wintertijd. Dat is helemaal niet te bevatten. Bovendien is iedereen hier steeds een week ontregeld bij de overgang van zomer- naar wintertijd (en andersom). Afschaffen graag!