Ga toch fietsen

Deze week stond er op de elektrische fiets 160 kilometer op de teller. Wat zijn onze ervaringen met fietsen: woon-werk, met kinderen en zonder auto?

Man heeft een sportieve fiets om mee naar het werk te fietsen. En een ‘huis-tuin-en-keukenfiets’ waar een kind achterop kan.

In het dorp fiets ik op een stevige fiets met kinderzitje achterop. De oudste drie kinderen fietsen zelf (mee) in het dorp (naar school, kapper, bibliotheek, vriendjes enzovoort).

Voor het echte werk (langere afstanden) gebruik ik een elektrische fiets met fietskar. Afstanden tot 30 kilometer zijn voor mij geen enkel probleem. De boodschappen passen achterin en de kinderen zitten zingend in de kar. De fietsbel heb ik niet nodig!

Hierbij wat tips voor het fietsen met kinderen:

Bedenk waar je de fiets voor gaat gebruiken. Fietszitjes kunnen op de fiets die je al had. Goedkoop, maar niet geschikt voor lange afstanden of om boodschappen op mee te nemen. Een bakfiets is handig: kinderen en boodschappen kunnen makkelijk mee. Vooral een bakfiets met drie wielen is heel stabiel. Niet geschikt voor langere afstanden, behalve als je een (dure) elektrische bakfiets aanschaft. Wij vinden de fietskar in combinatie met de elektrische fiets erg fijn. Stabiel, veilig, comfortabel voor de kinderen, geschikt voor langere afstanden en de boodschappen. Let op: babies jonger dan vier maanden kun je niet met de fiets vervoeren. Hierna kunnen ze mee in een baby- en later een peuterschaal. Let op de signalen van je (jonge) kind: vindt je kindje het nog fijn en heeft het het niet te koud of te warm? Pas je fietstochten aan aan je kind.

Dit geldt zeker als je kind zelf meefietst. Pas het tempo en de afstand aan aan wat je kind kan (lichamelijk, qua concentratie en let op de weersomstandigheden: bijvoorbeeld bij veel wind) . Zorg voor een passende, technisch goede fiets en zet het zadel op de juiste hoogte. Zo blijven je kinderen plezier houden in fietsen.