Duurzaam: plastic afval

Hierbij een paar eenvoudige tips om je plastic (PMD) afval te verminderen. Wij willen de natuur zo weinig mogelijk belasten met afval, je kan er een mooie uitdaging van maken.

1. Koop geen water in flesjes of pakjes drinken, maar schaf een herbruikbare fles aan (wij hebben er van rvs). Ik las pas dat er miljoenen van deze waterflesjes per dag weggegooid worden. Wij drinken trouwens alleen water, melk, koffie en thee, niets uit drankkartons. Lunch nemen we mee in rvs broodtrommels.

2. Koop groente en fruit onverpakt bij een boerderij of op de markt.

3. Melk, yoghurt en andere toetjes kunnen wij in glazen statiegeldflessen kopen bij de zuivelboerderij. Dat scheelt veel kartonverpakkingen.

4. En als je nog verder wil gaan: wij bakken ons brood zelf met meel dat in papieren (bulk)verpakkingen zit. Dat scheelt plastic broodzakken. Het recept heb ik al met jullie gedeeld. Je kan ook een stoffen broodzak aanschaffen of deze zelf maken. Op de markt willen deze wel voor je vullen.

5. In het huishouden kun je ook je plastic afval verminderen. Voor de was gebruik ik bijvoorbeeld wasnoten. Deze zijn verpakt in een katoenen zak. Afval van schoonmaakmiddelen, afwasmiddel en shampoo is bij ons beperkt. We gebruiken groene en gele zeep, soda en een eco-toiletreiniger. Verder hebben wij schapenmelkshampoo, maar die gebruiken we niet dagelijks. De haren van de kinderen wassen we zelfs nooit met shampoo. Scheren doet man met een scheerapparaat, geen wegwerpmesjes. Handen wassen we met een blok zeep en we gebruiken een natuurlijke deodorantzeep.

Doe de dingen waar je je goed bij voelt en bedenk dat alle beetjes helpen. 😊