‘Opvoeden’

Hoe voeden jullie je kinderen op? Bepaal jij welke kant ze op moeten of laat je ze zelf hun weg vinden en begeleid je hen daarbij?

Wij zijn altijd van het tweede uitgegaan. Grenzen zijn: bijvoorbeeld geen gevaar veroorzaken voor jezelf en voor een ander en geen geweld gebruiken, zowel lichamelijk als verbaal.

Ik vind intrinsieke motivatie erg belangrijk. Dus dat kinderen dingen uit zichzelf doen. Mijn ervaring is dat ze zelf aangeven wanneer ze iets nieuws willen proberen, bijvoorbeeld aan- en uitkleden of zelfstandig ergens naartoe gaan. Elk kind heeft zijn eigen tempo en vindt het fijn als het niet gedwongen wordt iets te doen waaraan het nog niet toe is. Voorleven is belangrijk, want dan wordt het kind nieuwsgierig en kan het gaan nadoen.

Verder leg ik uit waarom ik iets wil. Eigenlijk is dit altijd voldoende. Dus: ik wil dat je naast mij fietst, want het verkeer is gevaarlijk. Of benoem wat er gebeurt: jij slaat je zusje en daarom is ze nu verdrietig. Of geef een alternatief: je mag niet met het zwarte zand spelen, maar wel met dit zandbakzand.

Ook op school willen we dat onze kinderen leren door ervaringen en vanuit hun eigen motivatie. Een aantal mensen in het onderwijs hebben dit opgepakt en onze kinderen hebben het geluk dat in ons dorp een vernieuwende (reguliere) school met ervaringsgericht onderwijs is gestart vorig jaar.